Přestože se většinou uvádí, že diabetik musí jíst často a k tomu dostatek živočišných bílkovin, v praxi se ukazují pozitivní léčebné výsledky při stravě vegetariánské či veganské, která se konzumuje v pravidelných intervalech, a to pouze 2-3 jídla denně. V následujících řádcích tedy prozkoumejte stravu, která by diabetickým pacientům mohla ulevit a zmírnit obtíže.
Všechny tyto látky patří mezi odpadní produkty, které způsobují podráždění nervů a trávícího ústrojí. Tyramin, jeden z toxických aminů vznikajících v sýrech je častou příčinou bolestí hlavy a migrén. Určité druhy amínů mohou reagovat s dusičnany, přítomnými v žaludku a tak formovat nistosaminy, rakovinotvorné látky. Mnozí alergičtí pacienti nejsou schopni tolerovat laktózu, hlavní sacharid, obsažený v sýru a mléce (což je nejčastější příčina alergií v USA). Enzym renet, který se používá pro sražení mléka na výrobu sýru, je získáván z žaludeční výstelky telat a prasat, velmi malé procento je z rostlinných zdrojů. Je však možné jednoduchým způsobem připravit vlastní sýry, paštiky, omáčky, pomazánky i krémy z ořechů, soji, luštěnin, obilnin, brambor, mrkve, rajčat, cibule a jiné zeleniny a koření, které jsou atraktivními a chutnými náhradami sýru.
MLÉČNÉ VÝROBKY - doporučujeme je nepoužívat. Mléko obsahuje velké množství laktózy (mléčného cukru), pro jehož ztrávení je nezbytný enzym laktáza, tento však není přítomen u mnoha lidí. Proto jeho konzumace často způsobuje zažívací problémy, bolesti hlavy a mnohé jiné problémy. Mléko patří také mezi nejhlavnější potraviny způsobující alergie. Mnoho příznaků s neznámými nebo nezřetelnými příčinami mají svůj původ v konzumaci mléka. V důsledku nepřítomnosti vlákniny, mléko způsobuje zácpy. Mnoho pacientů s hypoglykémickým syndromem již trpí zácpou a konzumací mléka svůj stav pouze více zhoršují. U pacientů s hypoglykemií jsou velice časté trávicí problémy, proto věříme, že oni předcházejí problémy s metabolismem cukru v první fázi této nemoci. Vynechání mléka ze stravy těchto osob způsobí větší zlepšení, než by množí mohli věřit. Jeho používání se dá nahradit výrobou výživného mléka z rostlinných zdrojů.
KÁVA, ČAJ A NÁPOJE S KOFEINEM - coca-cola, pepsi-cola aj., čokoláda, kakao, ruský čaj. Kofein škodlivě stimuluje slinivku břišní. Způsobuje vylučování glykogenu (zásobní glukózy) játry do krevního oběhu a tím náhlý vzestup krevního cukru následovaný zvýšenou produkcí inzulínu. To sice přinese markantní zvýšení energie, po něm ale následuje drastický pokles v důsledku nadměrné dávky inzulinu, která musela být vyloučena. Energie získaná v první fázi je však jen vypůjčována na úkor budoucího poškození zdraví.
Stejný vliv mají také léky, obsahující kofein, jako je Acylpirin, Anacin, antikoncepční prostředky, Empirin, Excedrin, Fiorinal atd. Nikotin, stejně jako kofein, nepříznivě ovlivňuje slinivku břišní a je prokazatelně příčinou hypoglykémie. čaj a výrobky z kakaa způsobují zácpu.
KOŘENÍ - jako ocet, pepř, zázvor, nové koření, hřebíček, skořice, pálivá paprika, chemické příchuti, průmyslově vyráběná majonéza, kečup, hořčice - způsobují podráždění nejen žaludeční výstelky, ale i nervového systému. Jsou příčinou deformace některých mentálních funkcí a špatné koncentrace. V Indii je vyšší množství rakovin žaludku v důsledku nadměrného používání tohoto koření. Dají se nahradit zdravějšími bylinami jako bazalka, tymián, oregano, šalvěj, kopr, majoránka, rozmarýn, česnek a cibule. Místo octu je vhodná citrónová šťáva.
SLAZENÉ LIMONÁDY - veškeré druhy chemicky slazených a ochucených nápojů. Ovocné šťávy se mohou používat příležitostně jako část tekutin v některých receptech, ale všeobecně voda je lepší. Tyto šťávy by se neměly konzumovat pravidelně s jídlem, protože ve velkém množství zabraňují trávení a jako rafinovaný produkt způsobují náhlý nárůst hladiny cukru v krvi.
V Š E O B E C N É Z Á S A D Y
Bohatá snídaně je velmi důležitá, stejně jako výživný oběd. Pokud pacienti jedí večeři, měla by být tvořena pouze z celozrnných produktů a ovoce, které jsou lehčeji stravitelné. Z naší praxe jsme zjistili, že pouze dvě jídla denně dávají tělu nejlepší příležitost pro regeneraci trávením zatížených orgánů. Mezi jídly by mělo být nejméně rozmezí 5 hodin, kdy pacienti nepřijímají potraviny, pouze tekutiny. Zachovejte pravidelný čas podávání jídel (neměl by se lišit více než o pár minut). Nepijte spolu s jídlem, protože to rozřeďuje žaludeční šťávy, které tělo pracně soustřeďuje v nejkoncentrovanější formě právě v pravidelný čas jídla. Důležité je stravu dobře pokousat. Hladina cukru u těch, kteří jedí rychle dosahuje větších výkyvů, než u těch, kteří jedí pomalu a dobře kousají.
Počítejte s tím, že pacienti s hypoglykémií mohou být nervozní, vzrušení, s tendencí být více neurotičtí a soběstřední, protože si připouštějí své zdravotní problémy a emocionální příznaky. Jednejte s nimi s pochopením a jemností.
Mnozí doporučují jíst mezi jídly přesnídávky s vysokým obsahem BÍLKOVIN. Často budete slyšet i o 2 večerních jídlech a dokonce i jedení v noci. Tato praxe však není založena na fyziologii našeho organismu a navíc ještě prodlužuje tento problém. Slinivka břišní byla dlouho předrážděna předešlým životním stylem a pro své uzdravení vyžaduje odpočinek. Měla by být uvedena do činnosti jen v určitých pravidelných intervalech, aby mohla znovu získat svůj rytmus činnosti a odpočinku. Proto by se čas pro jídlo neměl lišit a žádný pokrm by neměl být přijímán mezi jídly.
Nesnažte se vyvrátit pacientovu důvěru v jeho lékaře. On mu mohl doporučit to nejlepší, co zná. Vliv našich stravovacích návyků na metabolismus těla je stále nedostatečně chápán většinou lékařů. Pacient může potřebovat jeho pomoc v jiných oblastech a neměl by od něj být bezdůvodně odloučen.
Kofein a nikotin jsou silnými stimulanty produkce inzulinu a musí být stryktně vyloučeny. Alkohol je vysoce škodlivý a působí jako koncentrované sacharidy, otravuje buňky a dráždí slinivku. Dokonce i v malém množství urychluje stárnutí organismu. "Ztratit kontrolu" - pro cukrovkáře neznamená pouze cítit se špatně na několik hodin. Po krátké nerozvážnosti to pro ně může trvat až několik týdnů, než se opět začnou cítit lépe. Někteří lidé jsou více citlivější k přestupování zdravotních zákonů a i když nemusí cítit následky okamžitě, dochází u nich k daleko rychlejšímu ničení životně důležitých orgánů.
K přípravě hlavních jídel doporučujeme používat, jak nejčastěji je to možné luštěniny a celozrnné obilniny, raději než živočišné produkty. Tyto jednoduché a laciné potraviny jsou vynikajícími zdroji bílkovin a mají tu výhodu, že nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ani neohrožují zdraví přenosem nemoci zvířat. Mají také asi o 1/3 méně kalorií než dokonce i nejlibovější maso. Pijte dostatečné množství vody mezi jídly, aby moč byla téměř bezbarvá. Pro většinu to bude průměrně 6 - 8 sklenic vody denně. 30 minut před a po jídle již nepijte. Všeobecně platí, čím méně tekutin je přijímáno s jídlem, tím lépe. Mnoho slabosti a únavy je způsobeno vyrovnávací výměnou vody, a tak je osoba doslova dehydratována, i když neprožívá žízeň. Pohyb je vaším nejlepším přítelem. 20 minut denně je MINIMUM. 1 hodina denně je lepší a často může být potřeba 3 - 5 hodin. Pohyb pomáhá udržet chuť pod kontrolou, působí jako uklidňující prostředek při stresu, snižuje hladinu tuku v krvi, napomáhá lepší funkci trávících orgánů a normalizuje hladinu cukru v krvi. Je spolu se slunečním svitem cestou jak nahradit inzulin, protože napomáhá absorbování glukózy buňkami. Pohyb musí být pravidelný stejně tak jako dávky inzulinu), aby mohlo být docíleno spolehlivých výsledků. Pohyb je tedy pro diabetiky lékem, a proto nesmí být vyloučen ani za špatného počasí. Zkušenosti mnohých pacientů, kteří si píchali vysoké dávky inzulínu potvrzují, že se úplně zbavili závislosti na něm, již po několika týdnech tohoto programu. Proto Vám přejeme, abyste se o léčivých účincích této stravy přesvědčili také i vy.
Zdroj: Podle článku MUDr.A.Thrash a K Sixworth,R.N., sestavila Jana Konečná, R.S.